Lilla Vik | Vandringspaket
22271
page-template-default,page,page-id-22271,page-child,parent-pageid-217,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Vandringspaket

Vandring med smak av den skånska äppelkusten

Vandra 18 km längs den skyltade Skåneleden, Österlenleden, i variationsrik natur; över öppna heder med fantastiska vyer, längs vita långgrunda sandstränder, genom dignande äppelodlingar, små pittoreska
fiskelägen, genom en nationalpark och över det 97 m höga kustberget Stenshuvud som har en hänförande utsikt över hela Hanöbukten.

 

Gårdar med trevliga gårdsbutiker, fiskrökerier, bagerier, musterier och mysiga caféer ligger utspridda på många ställen och välkomnar till smakstopp av olika skånska delikatesser. Man möter det genuina
och småskaliga mathantverket, man får ta del och lära sig om mat och dryck, ex. hur regionens alla äpplen har förädlats till must och andra delikatesser genom tiderna.

 

Den goda maten är en självklar del av upplevelsen i denna region.

Dag 1 – ankomst
Havängs Vandrarhem, Skepparpsgården. Vandrarhemmet är en genuint vacker korsvirkesgård, som ligger inbäddad i lummig grönska inte långt från den milslånga vita stranden. Här får man ett komplett grillpaket på lokala råvaror och man grillar sin egen middag i fantastisk miljö.

 

Dag 2 – vandring
Frukost, matsäck och bagagetransport ingår, så endast lätt packning behövs! Vandringen är 18 km och går längs den utmarkerade Skåneleden. Naturen är väldigt variationsrik och man möts av heder som möter öppet hav, vatten som skiftar mellan turkost och djupaste blått, milsvida stränder och kontrasten till de pittoreska skånehusen och mysiga fiskelägena hisnar lika mycket som utsikten över Hanöbukten.

 

Gårdar med trevliga gårdsbutiker, fiskrökerier, bagerier, musterier och mysiga caféer ligger utspridda och välkomnar till smakstopp. Smaka delikatesser som producerats med gediget hantverk.Foldern man får vid incheckning innehåller karta och massor av tips på smak- och kulturupplevelse-stopp så att man kan skapa sin egen smakvandring. Lagom till lunchtid når man Kivik, där äppelodlingarna antingen stoltserar med all sin blomsterprakt eller dignar av mogen frukt. Här ligger Kiviks Musteri med anor från 1888 där en härlig måltid ingår – gjord på lokala råvaror och här kan lära sig mer om äpplen, äppelträd, mustning och man får avrunda med en egenledd ciderprovning.

 

Sen väntar lummig bokskog för granne med Kiviks Musteri ligger Nationalparken Stenhuvud. Med sina 97 meter över havet erbjuder Nationalparken en spännande vandring upp till toppen, där utsikten är storslagen! Stenshuvud är en av de artrikaste och mest omväxlande nationalparkerna i Sverige. Besök Naturum, parkens utställning, som beskriver parkens djur och växter eller gå med på en guidad tur så får ni veta mer om kulturhistorien och om det rika djur- och växtlivet.
Vid vandringens slut når man Lilla Vik som är ett lägenhetsboende med gemytlig atmosfär i form av skånelängor. Förutom närhet till Lilla Viks golfbana och havet finns även en boulebana, tillgång till bastu och utomhuspool. Här äts en utsökt 3-rättersmeny och avslutas med egenledd vinprovning. Självklart står ert bagage på plats när ni anländer hit.

 

Dag 3 – avresa
Frukost och returtransport ingår.

 

Pris: 3150 kr /person

 

Tillval – guidning
Är ni en grupp på minst 10 personer kan man göra vandringen mer innehållsrik genom att vandra tillsammans med en guide och lära sig mer om Skåne och om äppelkusten nu och då.

3-timmars-vandring mellan Haväng Skepparpsgården och Kivik: 185 kr/person

Heldagsvandring mellan Haväng och Lilla Vik: 375 kr/person

 

Praktisk information
Bokning sker online på www.visitystadosterlen.se, www.visitskane.com, www.skaneleden.se
För info och frågor vänligen kontakta någon av arrangörerna:
• STF Havängs Vandrarhem Skepparpsgården 0414-740 71, www.stfhavang.com
• Kiviks Musteri 0414-719 30, www.kiviksmusteri.se
• Lilla Vik 0414-270 00, www.lillavik.se

 

Hitta hit
Bil: Haväng ligger vid havet mellan Brösarp och Kivik. Man kör av väg 9 mittemot Ravlunda kyrka, ner mot havet. Följ
vandrarhemsskyltarna. Efter drygt 3 km är man framme vid Havängs Vandrarhem.
Flyg: www.kidairport.com Kristianstad Österlen airport, ca 30 km norr om Haväng, Malmö Sturup airport och Köpenhamns internationella flygplats.
Buss/tåg: Om du åker kollektivt från Malmö, kan du åka via Simrishamn eller Kristianstad. Därifrån kan man ta buss till
hållplats Ravlunda kyrka. De 3 km som återstår till vandrarhemmet går man.
Skånetrafiken trafikerar hela vandringssträckan mellan Haväng och Lilla Vik www.skanetrafiken.se
Taxi: www.kivikstaxi.se. För beställning ring 0414-700 98.
Cyklar: Adam Stevenson i Ravlunda, 0414-740 01 eller Ravlunda Cykel, 0739-730 548

 

Ladda ner pdf